UTAMA   |   VERSI BAHASA INGGERIS Universiti Putra Malaysia, 43400 Serdang, Selangor, Malaysia   |   +6 (03) 8946 6003
PortalBERITA
GAMBAR
Mengikut kategori
atau cari kata kunci
117 rekod ditemui.
Bil Gambar Maklumat
1 Pelajar UPM terpilih pemenang Anugerah Pelajar Perakaunan Terbaik MICPA 2013
Pelajar jurusan perakaunan Shazrin Eqwal Sulaiman mengharumkan nama Universiti Putra Malaysia (UPM) apabila dipilih sebagai pemenang Anugerah Cemerlang Pelajar Perakaunan Terbaik 2013 oleh Institut Akauntan Awam Bertauliah Malaysia (MICPA).
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 26 Ogos 2014
2 Sarjana UPM peroleh ijazah kedoktoran berkembar Perancis-Malaysia
Seorang pelajar jurusan kimia menjadi kebanggaan Universiti Putra Malaysia (UPM) apabila berjaya meraih ijazah doktor falsafah berkembar Perancis-Malaysia, satu pencapaian yang dianggap jarang diraih.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 26 Ogos 2014
3 FREE MARKET UPM BERI BARANGAN PERCUMA KEPADA MASYARAKAT
Universiti Putra Malaysia (UPM) anjur Free Market iaitu program kemasyarakatan dengan memberi barangan percuma, iaitu barangan baharu dan terpakai yang masih elok kepada masyarakat miskin.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Dewan Besar, UPM pada 19 Ogos 2014
4 Pelajar UPM juara Mister Planet Malaysia 2015, lalu dipilih ikon belia dalam isu alam sekitar
Pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM), Nazmin Nordin, berjaya menjuarai Mister Planet Malaysia 2015 serta dilantik sebagai duta untuk Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) bagi menjadi ikon belia dalam isu alam sekitar
oleh Nazmi

Dirakam di UPM pada 08 Ogos 2014
5 Pameran Pendidikan Asasi 2014 bantu pelajar peroleh maklumat program diminati
Pusat Asasi Sains Pertanian (ASPER), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menganjurkan Pameran Pendidikan Asasi 2014 untuk memberi peluang kepada pelajarnya memperolehi lebih banyak maklumat mengenai program yang mereka minati.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Dewan Banquet, UPM pada 26 Mac 2014
6 Pelajar FBMK UPM anjur bengkel mengenali susur galur perkerisan melayu
Buat julung kalinya pelajar Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia (UPM) menganjurkan Bengkel Perkerisan Melayu untuk mengenali susur galur perkerisan melayu.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di upm pada 19 Februari 2014
7 UPM jadi peneraju usaha perangi penyakit berjangkit dan wabak
Universiti Putra Malaysia (UPM) kini memainkan peranan sebagai pusat penyelasaran negara (NCO) untuk One Health University Network (MyOHUN) bagi universiti di Malaysia dan di rantau ini dalam usaha memerangi penyakit berjangkit dan wabak.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di upm pada 19 Februari 2014
8 Prof UPM antara 20 wanita paling berpengaruh dalam bidang sains di dunia Islam
Seorang profesor Universiti Putra Malaysia (UPM) dinobatkan sebagai antara 20 wanita Islam paling berpengaruh dalam bidang sains di dunia Islam oleh Muslim-Science.Com, sebuah portal dalam talian yang memberi tumpuan terhadap usaha menyemarakkan kembali kemajuan dan budaya sains di dunia Islam.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 29 Januari 2014
9 Teknologi tinggi, kreativiti boleh semarakkan kembali kegunaan buluh
Forum dua hari itu bermula pada 13 Sept dengan tema “Futuristic Bamboo” dan tema ini mencerminkan dengan jelas pendekatan serta arah tuju saintis dan penyelidik terbabit dalam usaha mengembalikan kegemilangan budaya buluh seperti yang terdapat dalam kehidupan rakyat Malaysia suatu masa dahulu.
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 23 Januari 2014
10 Prof. Dr. Mohd. Azmi dilantik TNC (Penyelidikan dan Inovasi) UPM
Prof. Dr. Mohd. Azmi dilantik TNC (Penyelidikan dan Inovasi) UPM
oleh Fakulti

Dirakam di UPM pada 16 Januari 2014
11 IFSAC 2013 beri perhatian isu kritikal keselamatan makanan, sekuriti makanan dunia
Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Selangor, Dato’ Dr. Azman Abu Bakar berkata persidangan itu merupakan platform untuk berkongsi pengetahuan di kalangan penyelidik, pegawai kerajaan serta industri untuk bertukar pandangan penemuan penyelidikan dalam isu keselamatan makanan dalam konteks sekuriti makanan.
oleh Marina

Dirakam di UPM pada 16 Januari 2014
12 UPM lancar vaksin baharu cegah penyakit paru-paru kambing, biri-biri
Universiti Putra Malaysia (UPM) telah melancarkan satu vaksin baharu bagi mencegah penyakit paru-paru atau pneumonia di kalangan kambing dan biri-biri, yang telah dimajukan dan dipaten oleh saintisnya.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 19 November 2013
13 UPM hasil kit pengurusan kewangan kanak-kanak
Dua penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan kit pengajaran untuk meningkatkan kesedaran golongan ibubapa dan pendidik mengenai amalan bijak pengurusan kewangan kanak-kanak.
oleh Dr. Mohamad Fazli Sabri

Dirakam di Nilai pada 16 November 2013
14 UPM - USSH (Vietnam) kukuh kerjasama dalam Sains Sosial & Kemanusiaan
Universiti Putra Malaysia (UPM) buat pertama kali menjalinkan memorandum persefahaman (MoU) selama 5 tahun dengan University of Social Sciences & Social Humanities (USSH), Vietnam dalam bidang sains kemanusiaan.
oleh Nursafwah Tugiman

Dirakam di upm pada 12 November 2013
15 Lebih 100 peluang perniagaan di MIExpo UPM (26-28 Sept 2013)
Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013 dari penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) dan beberapa insititut pengajian tinggi kepada orang ramai dan industri pada 26-28 September 2013 di UPM.
oleh Marna Ismail

Dirakam di Dewan Banquet, UPM pada 09 Oktober 2013
16 Pelajar UPM menang hadiah pertama pertandingan teknologi makanan di Chicago
Sesi sumbang saran yang berterusan dan penyelidikan menjadi kunci kejayaan sekumpulan pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) muncul juara dua tahun berturut-turut dalam pertandingan Teknologi Makanan Antarabangsa di Chicago bulan lalu.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 14 Ogos 2013
17 Alat pengesan ciptaan UPM boleh selamatkan pesakit akibat kencing tikus
Satu alat pengesan dicipta oleh seorang saintis Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk menentukan sama ada seseorang itu terkena serangan penyakit kencing tikus boleh menyelamatkan nyawa daripada kira-kira 500,000 orang di dunia yang terkena penyakit yang boleh membawa maut itu setiap tahun.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Fakulti Veterinar, UPM pada 01 Ogos 2013
18 UPM anjur Program Sahur di Jalanan untuk Gelandangan di sekitar Kuala Lumpur
Persatuan Pentadbir Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Kelab Sosial MarComm UPM serta dua NGO iaitu Geng Jurnal dan Ramlee Awang Murshid Fan Club (RAMFC) anjur Program Sahur di Jalanan untuk Gelandangan baru-baru ini.
oleh Mohd Hasrul

Dirakam di Kuala Lumpur pada 26 Julai 2013
19 Syarikat baja beri kontrak penyelidikan RM5 juta kepada UPM, universiti Taiwan
PUTRAJAYA, 25 Julai (UPM) – All Cosmos Industries Sbd Bhd, sebuah pengilang baja, telah menganugerahkan kontrak penyelidikan RM5 juta kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Taiwan Chung Hsing University
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 25 Julai 2013
20 80 pelajar terima sumbangan Hari Raya Tuanku Canselor UPM
SERDANG, July 19 (UPM) – The Chancellor of Universiti Putra Malaysia (UPM), Sultan Sharafuddin Idris Shah, has given Hari Raya aid to orphans and other beneficiaries
oleh Marina Ismail

Dirakam di Kuala Lumpur pada 19 Julai 2013
21 UPM tubuh pasukan Polis Bantuan tingkat mutu keselamatan ke arah Kampus Selamat
Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menubuhkan pasukan Polis Bantuan bagi meningkatkan mutu keselamatan kampus ke arah Kampus Selamat serta mempunyai keistimewaan dan kuasa polis untuk melaksanakan tugas.
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 03 Julai 2013
22 Pensyarah UPM terima Geran Anugerah Merdeka 2012-2013
Pensyarah Kanan Jabatan Akuakultur, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Natrah Fatin Mohd Ikhsan terpilih sebagai penerima Geran Anugerah Merdeka 2012-2013 bagi menjalankan kajian dalam bidang mikrobiologi akuakultur.
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 03 Julai 2013
23 Khasiat Kacip Fatimah bukan mitos, kata penyelidik UPM
Sebut sahaja Tongkat Ali atau Kacip Fatimah kepada warga Malaysia, pasti ia membuatkan mereka tersenyum. Ini kerana kedua-dua herba ini mempunyai hubung kait dengan budaya atau amalan mereka yang sudah berkelamin.
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 03 Julai 2013
24 Prof. Shatar baru seru tingkat perkhidmatan berkualiti kepada pelajar UPM
Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof. Dr. Mohammad Shatar Sabran menyeru barisan stafnya meningkatkan perkhidmatan berkualiti kepada pelajar yang merupakan pemegang taruh utama universiti.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di UPM pada 03 Julai 2013
25 Prof. Shatar baru seru tingkat perkhidmatan berkualiti kepada pelajar UPM
Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof. Dr. Mohammad Shatar Sabran menyeru barisan stafnya meningkatkan perkhidmatan berkualiti kepada pelajar yang merupakan pemegang taruh utama universiti.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di upm pada 03 Julai 2013
26 Baka baru ayam kacukan UPM mampu bertelur empat kali ganda setahun
Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan penyelidikan dalam pembiakan ayam menerusi penghasilan baka kacukan antara ayam kampung dan ayam hutan yang dinamakan spesies Akar Putra.
oleh Azreen

Dirakam di upm pada 29 Jun 2013
27 Baka baru ayam kacukan UPM mampu bertelur empat kali ganda setahun
Tujuan penyelidikan adalah untuk menghasilkan baka ayam kampung yang lebih cergas, proses pembesaran yang lebih cergas, sekali gus meningkatkan jumlah pengeluaran telur.
oleh Azreen

Dirakam di upm pada 29 Jun 2013
28 UPM hargai sumbangan staf, wujudkan anugerah khas pekerja
Universiti Putra Malaysia (UPM) hargai sumbangan seluruh warga kerjanya dengan mengadakan anugerah khas untuk pekerja terbaik pada sambutan Hari Pekerja Peringkat UPM 2013 di sini hari ini.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Dewan Besar, UPM pada 22 Jun 2013
29 UPM, ELS, meterai perjanjian untuk meningkatkan pengajaran Bahasa Inggeris di kampus
UPM, ELS, meterai perjanjian untuk meningkatkan pengajaran Bahasa Inggeris di kampus
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di UPM pada 16 Jun 2013
30 LinkedIn undang graduan, golongan ikhtisas UPM jadi ahli
Para graduan dan professional yang melawat Pameran Pascasiswazah Universiti Putra Malaysia (UPM) pada hujung minggu lalu telah mendapat bonus tambahan apabila berpeluang mendengar taklimat tentang Linkedln, sebuah rangkaian gergasi profesional dan sosial di dunia siber.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di UPM pada 16 Jun 2013
31 UPM dan University of Newcastle tawar ijazah pasca-siswazah bersama
Universiti Putra Malaysia (UPM) membuka lembaran baru apabila menjalin hubungan dengan University of Newcastle yang berprestij dari Australia dalam menawarkan pengajian pasca-siswazah dengan ijazah mempunyai lambang dan tandatangan pihak berkuasa kedua-dua universiti.
oleh Azreen Awang

Dirakam di UPM pada 11 Jun 2013
32 UPM, Universitas Sumatera Utara buka jalan eratkan hubungan
Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universitas Sumatera Utara (USU) akan mengadakan pertukaran tenaga akademik dan penyelidikan setelah kedua-dua universiti itu menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk tujuan itu di sini hari ini.
oleh Azreen Awang

Dirakam di UPM pada 11 Jun 2013
33 UPM jalin kerjasama dengan Ewha Womans University dari Korea Selatan
Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Ewha Womans University (EWU) dair Korea Selatan hari ini menandatangani satu pakatan untuk berkerjasama dalam berbagai-bagai bidang seperti pertukaran staf dan pelajar, penyelidikan, latihan dan kebudayaan.
oleh Mohd Hasrul

Dirakam di upm pada 07 Jun 2013
34 Program Tunas Usahawantani bakar semangat pelajar jadi usahawan
Program Tunas Usahawantani 2013 bakar semangat 98 pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk menceburkan diri sebagai usahawan dalam bidang pertanian moden.
oleh Azreen Awang

Dirakam di upm pada 31 Mei 2013
35 Penyelidik UPM cari makanan terbaik untuk “Raja” sungai
Kaki pancing mengidamkannya manakala di meja makan ia amat menyelerakan – itulah ikan kelah merah di antara yang paling sukar ditangkap dan mahal pula harganya menjadikan spesies ini diberi jolokan “Raja” sungai di Malaysia.
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 27 Mei 2013
36 UPM anjur program keselamatan pejalan kaki untuk kanak-kanak
Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menganjurkan program keselamatan pejalan kaki kanak-kanak kepada 50 pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Kajang, Selangor baru-baru ini.
oleh Azreen Awang

Dirakam di Sekolah Tamil, Kajang pada 13 Mei 2013
37 UPM hargai 2 mantan Naib Canselor, ahli akademik cemerlang
Universiti Putra Malaysia (UPM) hari ini menghargai dua mantan Naib Canselor dengan “Anugerah Khas Akademia Putra” sebagai mengiktiraf sumbangan cemerlang mereka kepada pembangunan dan kemajuan universiti dan negara.
oleh Sabri Omar

Dirakam di UPM pada 10 Mei 2013
38 Pelajar kejuruteraan kimia terbaik pernah mengimpikan untuk menjadi pemilik kedai kopi
Saw Ting Yik, 23, yang mengharumkan nama Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan memenangi Pingat Emas sebagai pelajar tahun akhir kejuruteraan terbaik daripada Institut Jurutera Malaysia (IEM)
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di UPM pada 09 Mei 2013
39 Pasukan robotik UPM sekali lagi harumkan nama universiti
Ciptaan mereka berupa sebuah robot yang menembak bola warna sekuat bedilan keretakebal kecil membuat mereka merangkul anugerah naib johan pertama kategori Robot Bolawarna di Pertandingan Robot Antarabangsa Malaysia (MIRoC) diadakan dari 12 ke 14 April, 2013.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di UPM pada 08 Mei 2013
40 UPM lancar program latihan SME berasaskan modul Jepun
Universiti Putra Malaysia (UPM) telah melancarkan program latihan untuk eksekutif perniagaan dan pemilik industri kecil dan sederhana (SME).
oleh Hasrul Hamdan

Dirakam di UPM pada 28 April 2013
41 Peranan baharu untuk ladang UPM, tapak ujian unggul untuk pertanian
Kepada warga kerja dan pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM), mereka tahu apa yang anda katakan apabila anda bercakap mengenai “ladang” dalam kampus.
oleh Hasrul Hamdan

Dirakam di TPU pada 25 April 2013
42 MAPURA 2013 semarakkan lagi malam Kolej Tun Perak
SHAH ALAM, 13 April (UPM) – Malam Harapan Putera Negara (MAPURA) 2013 menyemarakkan lagi makan malam Kolej Tun Perak yang meraikan pelajar-pelajar tahun akhir...
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Shah Alam pada 23 April 2013
43 Pelajar UPM sambut Hari Kegiatan Fizikal Sedunia 2013 untuk gaya hidup sihat
KUALA LUMPUR, 7 April (UPM) – Dengan dibimbing oleh Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, pelajar-pelajar UPM dibawa melalui peringkat demi peringkat kegiatan sedang mereka menyambut Hari Kegiatan Fizikal Sedunia 2013 yang bertujuan untuk menanam hakikat betapa bernilainya kegiatan fizikal kepada tubuh yang sihat.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Kuala Lumpur pada 23 April 2013
44 UPM bincang peluang pendidikan untuk pelajar asing dengan duta duta Afrika
Universitit Putra Malaysia telah mengadakan perjumpaan dengan perwakilan dari negara-negara Afrika untuk membincangkan tentang peluang pendidikan untuk pelajar antarabangsa belajar di universiti terkemuka itu.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Bangunan Pentadbiran, UPM pada 17 April 2013
45 Bangku rekaan UPM boleh serikan sebarang rumah atau ruang istirahat
Bangku panjang direka khas oleh seorang pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk taman awam bukan saja unik tetapi juga berestetika hingga mampu mentakrif semula erti sebenar berehat dan beriadah di tempat-tempat awam.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di UPM pada 16 April 2013
46 Melaka jadi negeri rakan kongsi pertama dalam pertanian bandaran UPM
AYER KEROH, 4 April – Universiti Putra Malaysia (UPM) memperkenalkan konsep pertanian bandaran di Melaka yang bakal menjadi alternatif pertanian baharu serta dapat menjadi pemangkin pembentukan bandar mampan bagi menghasilkan produk pertanian.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Melaka pada 02 April 2013
47 Telefon pintar UPM untuk mengesahkan produk halal
Maklumat sesuatu produk seperti nama pengeluar dan tarikh luput sijil halal mereka turut akan ditunjukkan.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 26 Mac 2013
48 Telefon pintar UPM untuk mengesahkan produk halal
Sekumpulan pensyarah dan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) yang bersengkang mata bukan disebabkan peperiksaan tetapi mereka mengejar masa untuk menyempurnakan hasil inovasi mereka menggunakan peranti telefon pintar untuk mengesahkan status halal bagi sesebuah produk.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 26 Mac 2013
49 PELANTIKAN TIMBALAN NAIB CANSELOR (HAL EHWAL PELAJAR DAN ALUMNI) UPM
Prof. Dr. Mohamad Shatar Sabran, dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM untuk tempoh selama tiga (3) tahun berkuatkuasa mulai 15 Mac 2013 hingga 14 Mac 2016.
oleh Unit foto, MarComm

Dirakam di UPM pada 16 Mac 2013
50 Inovasi UPM mampu lenyapkan ketidakakuran rekaan corak industri
Kadangkala rekaan, corak atau motif yang dicipta secara kebetulan mampu menjadi satu karya yang unggul kerana sifatnya yang unik, lain daripada yang lain dan hanya satu yang dihasilkan di dunia.
oleh Marina Ismail

Dirakam di FRSB pada 15 Mac 2013
51 Pelajar Kolej 13 juara debat bahasa Inggeris
Pasukan pelajar Kolej 13 (K13) Universiti Putra Malaysia (UPM) menewaskan 16 pasukan sebaya mereka untuk menjuarai debat selepas berjaya mempersembahkan kehebatan dalam arena perdebatan antara kolej.
oleh Azreen

Dirakam di Kolej serumpun pada 10 Mac 2013
52 Pertanian bandar: Jemputan UPM bertani antara bangunan pencakar langit
SERDANG, 6 MAC 2013 (UPM) – Jika anda tinggal di kawasan bandar dan menggemari aktiviti bercucuk tanam, anda mungkin sedang memikirkan apakah kaedah terbaik dalam melaksanakannya.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UiTM, Puncak Alam pada 06 Mac 2013
53 Robot pelajar UPM juara Robogamez
Pasukan pelajar Bacelor Kejuruteraan (Elektrik dan Elektronik), Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM) menjuarai kategori terbuka pertandingan Robogamez 2013 selepas menampilkan kehebatan dalam kejuruteraan robotik.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di upm pada 25 Februari 2013
54 UPM raih 3 Emas, 3 Anugerah Khas pada Ekspo Teknologi MTE
KUALA LUMPUR, 22 Feb – Universiti Putra Malaysia (UPM) membawa pulang 3 Emas, 3 Anugerah Khas dalam pameran Malaysia Technology Expo (MTE) 2013.
oleh Mohd Hasrul

Dirakam di UPM pada 22 Februari 2013
55 Syafiq terima Insentif Kecemerlangan KPT
Atlit tenpin boling negara, Mohd Syafiq Ridhwan Abdul Malik dari Universiti Putra Malaysia (UPM), menerima Anugerah Insentif Kecemerlangan Sukan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) daripada Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin pada Majlis Anugerah Kecemerlangan KPT 2012.
oleh Pusat Sukan UPM

Dirakam di Mid Valley pada 16 Februari 2013
56 Rumah Pembesar Istana Negeri Sembilan dipindahkan ke UPM
Sebuah rumah lama tradisional Negeri Sembilan milik Orang Empat Istana (Pembesar Istana) Seri Menanti dipindahkan ke Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk dijadikan Muzium Warisan Melayu.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Kuala Pilah & FBMK, UPM pada 11 Februari 2013
57 Pakar UPM tambahbaik program Usahawantani
SERDANG, 29 Jan – Pakar Universiti Putra Malaysia (UPM) menambahbaik pelaksanaan program inkubasi usahawantaninya dengan enam pilihan modul berbanding tiga pada tahun lepas.
oleh Mohd Hasrul

Dirakam di Fakulti Pertanian, UPM pada 30 Januari 2013
58 UPM terima RM2 juta bangun penyelidikan sistem pengimejan sel hidup
SERDANG, 21 jan – Institut Biosains (IBS) Universiti Putra Malaysia (UPM) menerima dana pembiayaan sebanyak RM2 juta daripada Olympus Corporation (Olympus) untuk membangunkan kajian suite Pengimejan Sel Hidup berprestasi tinggi.
oleh Marina Ismail

Dirakam di IBS pada 22 Januari 2013
59 Penyelidik UPM perlu penuhi kehendak pasaran dan pengguna - SRI
SERDANG, 18 Januari – Universiti Putra Malaysia (UPM) digesa untuk memartabatkan nilai inovasi dengan memahami kehendak pasaran dan pengguna zaman moden jika mahu kekal berdaya saing di pentas dunia.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Fakulti Kejuruteraan pada 20 Januari 2013
60 PELANTIKAN NAIB CANSELOR UPM
PUTRAJAYA, 3 Januari - Kementerian Pengajian Tinggi mengumumkan pelantikan YBhg. Prof. Datuk Dr. Mohd Fauzi Hj. Ramlan, 52, sebagai Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM) yang baharu untuk tempoh selama tiga (3) tahun berkuat kuasa mulai 1 Januari 2013 hingga 31 Disember 2015.
oleh Hasrul Hamdan

Dirakam di UPM pada 04 Januari 2013
61 UPM berpotensi menjadi universiti agropelancongan – Ng Yen Yen
Menteri Pelancongan Malaysia, Dato’ Sri Dr. Ng Yen Yen berkata Universiti Putra Malaysia (UPM) berpotensi menjadi universiti agropelancongan pertama di Malaysia.
oleh marina ismail

Dirakam di fakulti kejuruteraan pada 12 Disember 2012
62 UPM menang dua hadiah Anugerah MOHE Entrepreneurial Awards (MEA)
Universiti Putra Malaysia (UPM) memenangi dua hadiah MOHE Entrepreneurial Awards (MEA) 2012 edisi pertama iaitu kategori universiti Entrepreneurial Impact dan kategori pelajar Best Student Enterprise
oleh Marina Ismail

Dirakam di Grand Hayatt, KL pada 06 Disember 2012
63 UPM kedudukan ketiga terbaik portal/laman web IPTA
SERDANG - Universiti Putra Malaysia (UPM) menunjukan peningkatan dalam penyediaan laman web dan portal dengan mendapat kedudukan ketiga daripada 12 terbaik antara 20 institusi pengajian tinggi (IPTA) pada tahun 2012 berbanding kedudukan kesepuluh dan 4 bintang pada tahun sebelumnya.
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 04 Disember 2012
64 Poliklinik Putra Medik tawar harga berpatutan rawatan kesihatan dan khidmat rundingan pakar
SERDANG, 29 Nov – Universiti Putra Malaysia (UPM) kini membuka klinik swasta pertamanya, Poliklinik Putra Medik di Seri Kembangan, Selangor yang menawarkan perkhidmatan pemeriksaan, rawatan kesihatan dan perundingan pakar kepada orang ramai pada harga yang berpatutan.
oleh Ahmad Fuad Alwi

Dirakam di FPSK pada 29 November 2012
65 Dua belas saintis UPM dominasi pengiktirafan TRSM 2012
KUALA LUMPUR, 24 Nov – Seramai dua belas saintis Universiti Putra Malaysia (UPM) mendominasi pengiktirafan Top Research Scientist Malaysia (TRSM) 2012 dalam majlis 2012 Conferment of Fellowship of the Academy of Science Malaysia & Announcement of the 2012 Top Research Scientists Malaysia.
oleh Marina Ismail

Dirakam di KLCC pada 27 November 2012
66 UPM-SEARCA BERKOLABORASI UNTUK GRADUATE SCHOLARSHIP PROJECT
Universiti Putra Malaysia (UPM) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan The Southeast Asian Regional Centre For Graduate Study And Research In Agriculture (SEARCA) yang telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor, (Penyelidikan dan Inovasi) UPM, Prof. Dato’ Ir. Dr. Mohd Saleh Jaafar dan Pengarah SEARCA, Gil C. Saguiguit sempena dengan 25th Executive Board Meeting of the Southeast Asian University Consortium for Graduate Education in Agriculture and Natural Resources (UC).
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Sekolah Pengajian Siswazah 2 pada 19 November 2012
67 Tuanku Canselor UPM lancar Buku Mewah ‘With Knowledge We Serve’
Tuanku Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melancarkan Buku Mewah ‘With Knowledge We Serve’ yang mengiktiraf usaha para akademik UPM melahirkan generasi saintis baharu.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Dewan Besar, UPM pada 10 November 2012
68 Dr. M. Iqbal dinobatkan Anugerah Belia Cemerlang Malaysia 2012
Seorang pensyarah dan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. M. Iqbal Saripan dianugerahkan Anugerah Belia Cemerlang Malaysia atau The Outstanding Young Malaysian Award (TOYM) 2012 bagi kategori Medical Innovation bersama 10 pemenang lain baru-baru ini.
oleh MarComm

Dirakam di UPM pada 27 September 2012
69 4,258 pelajar baharu program Bacelor mendaftar di UPM
Seramai 4,258 pelajar baharu program Bacelor mendaftar di Universiti Putra Malaysia (UPM) bagi sesi akademik 2012/2013 pada 1 dan 2 September baru-baru ini.
oleh Izrul, HEP

Dirakam di Kolej Keenam, UPM pada 11 September 2012
70 Malaysia memilih UPM mengetuai Persidangan Plenari ASEA-UNINET
Malaysia selaku tuan rumah Persidangan Plenari ASEA-UNINET ke-13 memilih Universiti Putra Malaysia (UPM) mengetuai persidangan itu pada 17-23 Februari, 2013 yang akan dihadiri oleh 120 peserta mewakili lebih 70 universiti dari Eropah dan Asia Tenggara
oleh Marina Ismail

Dirakam di UPM pada 11 September 2012
71 PELANTIKAN TNC UPM
Prof. Dr.-Ing. Ir. Renuganth Varatharajoo dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat) UPM untuk tempoh selama tiga (3) tahun berkuatkuasa mulai 1 September 2012 hingga 31 Ogos 2015.
oleh Izrul, HEP

Dirakam di upm pada 02 September 2012
72 UPM cipta sistem pantau pergerakan pesakit Alzheimer
Empat penyelidik dari Institut Gerontologi (IG) Universiti Putra Malaysia (UPM) membangunkan alat Alzheimer’s-Real Time Location System (A-RTLS) yang menggunakan gelombang radio berfrekuensi rendah bagi memantau pergerakan pesakit Alzheimer.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan pada 09 Ogos 2012
73 Pelajar UPM hasilkan snek bervitamin A daripada mangga
Masalah pembaziran buah mangga dan kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak di Kenya mendorong sekumpulan enam pelajar siswazah Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan snek Vit-A-Go yang mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Fakulti Sains Teknologi Makanan pada 07 Ogos 2012
74 UPM universiti pertama negara perolehi akreditasi AACSB
Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan universiti pertama dalam Malaysia yang berjaya memperolehi akreditasi dalam bidang perniagaan daripada AACSB untuk Fakulti Ekonomi dan Pengurusan dan Putra Business School (dulu dikenali sebagai Graduate School of Management atau GSM).
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Bilik Tetamu, Tingkat 4, Bangunan Pentadbiran pada 02 Ogos 2012
75 Saintis UPM hasil Produk kulit mangga atasi kekurangan vitamin A kanak-kanak Kenya
Sekumpulan penyelidik UPM berjaya menghasilkan produk Vit -A-Go daripada kulit mangga masak untuk membantu masalah kanak-kanak Kenya, Afrika yang kekurangan Vitamin A. Penemuan itu telah meraih juara dalam pertandingan IFTSA-DCDC di Las Vegas USAS bulan lau
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Bilik Mesyuarat Jalamas, FSTM pada 31 Julai 2012
76 PELAJAR FSTM MENANG EMAS IFTSA, USA
Enam pelajar siswazah Universiti Putra Malaysia iaitu Sew Chang Chew (ketua kumpulan), Najla Gooda Sahib, Tan Tai Boon, Lasekan Adeseye O., Kuan Chee Hao dan Mohd Asraf Mohd Zainudin dari Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM) berjaya meraih emas dalam pertandingan Developing Solutions for Developing Countries yang dianjurkan oleh Institute of Food Technologists Student Association (IFTSA) pada 25-28 Jun 2012 di Las Vegas Convention Center, Las Vegas, Nevada USA.
oleh RMC

Dirakam di Las Vegas pada 30 Julai 2012
77 UPM latih kursus kepimpinan kepada pegawai-pegawai kanan Bangladesh
Universiti Putra Malaysia (UPM) bekerjasama dengan kerajaan Bangladesh buat kali pertama dalam kursus Kepimpinan Lanjutan kepada 200 pegawai kanan kerajaan Bangladesh sejak 4 bulan lalu.
oleh GSM

Dirakam di GSM pada 19 Julai 2012
78 UPM–MoA pupuk amalan pengurusan berkualiti bangun industri herba negara
Pengurusan berkualiti berdasarkan amalan sistem pengurusan tanaman yang baik dilihat mampu membangunkan dan menghasilkan produk bermutu untuk industri tanaman herba negara.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Hotel Nouvelle Seri Kembangan pada 19 Julai 2012
79 ECPhage ganti antibiotik lawan bakteria penyebab penyakit ayam ternakan
Kaedah rawatan secara biologi semulajadi ECPhage merupakan penyelesaian terbaru terhadap masalah jangkitan penyakit kolobasilosis iaitu penyakit yang menyerang sistem pernafasan ayam ternakan disebabkan oleh bakteria Escherichia coli (E.coli).
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul pada 19 Julai 2012
80 UPM – JAWHAR kukuh kerjasama institusi wakaf
Universiti Putra Malaysia (UPM) bekerjasama dengan Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) untuk membangunkan institusi wakaf dengan lebih berkesan.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Universiti Putra Malaysia pada 19 Jun 2012
81 Hoki UPM juara Liga Hoki MASUM 2012
Pasukan Hoki Universiti Putra Malaysia (UPM) mempertahankan kejuaraan Liga Hoki MASUM 2012 untuk tahun kelima berturut-turut.
oleh Noor azreen Awang

Dirakam di USM, Pulau Pinang pada 13 Jun 2012
82 Titah Ucapan D.Y.M.M Tuanku Canselor Sempena Majlis Gemilang Akademia Putra 2011
Beta mengucapkan tahniah kepada Yang Berbahagia Dato’ Insenior Dr. Radin Umar Radin Sohadi selaku Naib Canselor universiti ini atas kesinambungan menerajui kepimpinan universiti ini dalam menunaikan tanggungjawab untuk menjadikannya pusat pendidikan dan penyelidikan yang unggul, yang memberikan sumbangan bukan sahaja kepada kemajuan manusia dan penerokaan ilmu, tetapi juga kepada kekayaan dan pembangunan negara.
oleh Marina Ismail & Noor Azreen Awang

Dirakam di Bewan Besar UPM pada 25 Mei 2012
83 Lima atlet UPM dominasi anugerah MASUM
KUALA TERENGGANU, 12 Mei – Lima atlet kebangsaan Universiti Putra Malaysia (UPM) mendominasi beberapa anugerah utama pada Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2011. Pemanah, Cheng Chu Sian dan penerjun, Leong Mun Yee masing-masing dinobatkan sebagai Olahragawan serta Olahragawati Masum 2011 kerana pencapaian cemerlang di pentas antarabangsa sepanjang tahun lalu.
oleh Arafat Mashhuri

Dirakam di terengganu pada 14 Mei 2012
84 NC terima Anugerah Sanjungan 2011
KUALA LUMPUR, 30 April – Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Dato’ Ir. Dr. Radin Umar Radin Sohadi telah menerima Anugerah Sanjungan Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) 2011 yang disampaikan oleh Menteri Pengajian Tinggi Malaysia (KPT), Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin.
oleh Hasrul Hamdan

Dirakam di upm pada 09 Mei 2012
85 Pelancaran Bandar Hijau Serdang platform UPM-MPSJ gabung kepakaran
SERDANG, 17 Mac – Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) bergabung kepakaran menjadikan kawasan Serdang sebagai Bandar Hijau yang cekap menguruskan pencemaran alam sekitar dan sisa pepejal.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Pasar Seri Serdang pada 08 Mei 2012
86 ITA tubuh Jaringan Kambing Tenusu Asia
KUALA LUMPUR, 10 April – Institut Pertanian Tropika (ITA) Universiti Putra Malaysia (UPM) akan menubuhkan Jaringan Kambing Tenusu Asia pada Julai ini untuk membangunkan rangkaian kerjasama di dalam industri kambing tenusu...
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di Hotel Corus pada 07 Mei 2012
87 UPM Menang Anugerah Harta Intelek Negara 2012
Universiti Putra Malaysia (UPM) memenangi Anugerah Harta Intelek Negara 2012 bagi kategori organisasi (kerajaan dan swasta) dengan membolot hadiah wang tunai RM30 ribu dan piala serta mengulangi sejarah memenangi anugerah yang sama pada tahun 2008.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Sultan Ahmad Shah International Convention Centre 9SASICC), Kuantan pada 30 April 2012
88 Pesta Ang Pau promosikan keunikan seni budaya Zhong Hua.
Persatuan Senibudaya Zhong Hua, Universiti Putra Malaysia (UPM) mempromosikan keunikan budaya Zhong Hua kepada kaum lain melalui Pesta Ang Pau (PAP) 2012 yang bertemakan ‘Sambutan perayaan dengan semangat UPM dan kerohanian naga’.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Dewan Besar UPM pada 12 April 2012
89 Kelayakan Bahasa Inggeris pelajar antarabangsa ke UPM
SERDANG, 2 April – Universiti Putra Malaysia (UPM) mengiktiraf sijil Certified Intensive English Programme (CIEP) dari Pusat Bahasa ELS sebagai syarat kelayakan Bahasa Inggeris bagi pelajar antarabangsa menyambung pengajian di UPM.
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di upm pada 05 April 2012
90 CAMP’12 IDEAL PLATFORM TO SOLVE TECHNOLOGY CHALLENGES
The International Conference of Information Retrieval and Knowledge Management (CAMP ‘12) which was held from 13-15 March 2012 was the ideal platform for academicians and researchers from various countries to discuss the challenges of Information Retrieval, Computational Linguistics, and Knowledge Management.
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di Mines Wellness Hotel, Seri Kembangan pada 03 April 2012
91 Pendidik terbaik bentuk graduan cemerlang –Tan Sri Dr. Arshad Ayub
SERDANG – Pendidik memainkan peranan penting untuk membentuk graduan cemerlang kerana pelajar yang cerdik akademik belum tentu berupaya untuk menjadi cemerlang..
oleh Marina Ismail

Dirakam di Auditorium Kejuruteraan pada 29 Mac 2012
92 Masjid UPM tempat pertama kategori masjid dalam Pertandingan Perbandaran Bersih dan Indah MPSJ
Masjid Universiti Putra Malaysia (UPM) meraih tempat pertama kategori Rumah Ibadah Islam/Masjid dalam pertandingan Perbandaran Bersih dan Indah anjuran Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) 2011.
oleh Wan Mohd Radzi

Dirakam di Masjid UPM pada 26 Mac 2012
93 Pelajar UPM anjur seminar antarabangsa kendalikan penyelidikan tesis lebih berkesan
– Kumpulan pelajar Sekolah Pengajian Siswazah, Universiti Putra Malaysia yang dikenali dengan nama Peer Support Group (PSG) menganjurkan seminar antarabangsa bertajuk ‘Managing the Research Journey’ bagi mendedahkan kepada pelajar siswazah kaedah berkesan untuk mengendalikan penyelidikan mereka.
oleh Chang Sui Kiat

Dirakam di Fakulti Sains Perubatan pada 26 Mac 2012
94 Tuanku Canselor rasmi Pusat Pendidikan Perhutanan UPM
Sultan Sharafuddin, merangkap Sultan Selangor melawat kemudahan yang ada di SISFEC yang merupakan pusat rujukan pendidikan, penyelidikan dan pengembangan amalan terbaik pengurusan hutan tropika di peringkat nasional dan global.
oleh Mohd Hsrul Hamdan & Mohd Azreen Awang

Dirakam di Hutan simpan UPM Ayer Hitam, Puchong pada 20 Mac 2012
95 Inovasi UPM terpilih dalam Malaysian Innovators
Penyelidikan vaksin Newcastle Disease Vaccine (NDV4-UPM Vaccine) Universiti Putra Malaysia (UPM) terpilih dimuatkan dalam buku ‘Malaysian Innovators- Everyone can Innovate’ baru-baru ini.
oleh Mohd Harul Hamdan

Dirakam di upm pada 11 Mac 2012
96 Inovasi UPM terpilih dalam Malaysian Innovators
Sebanyak lima inovasi daripada institut pengajian tinggi awam (IPTA), satu institut penyelidikan, tiga daripada sektor industri kecil sederhana (SME) dan tujuh daripada sekolah menengah yang telah menghasilkan pengkomersialan produk, paten, reka bentuk industri, cap dagang dan hakcipta dimuatkan dalam buku ‘Malaysian Innovators- Everyone can Innovate’
oleh Mohd Harul Hamdan

Dirakam di upm pada 11 Mac 2012
97 Asasi Education Fair jadi acara tahunan untuk mempromosikan ASPer
Asasi Sains Education Fair yang diadakan buat julung kalinya akan menjadi acara tahunan Pusat Asasi Sains Pertanian (ASPer), Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk mempromosikan pengajiannya kepada pelajar aliran sains, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di ASPer pada 11 Mac 2012
98 Bakal graduan UPM perlu manfaatkan kehidupan kampus untuk bina kreativiti
Bakal graduan Universiti Putra Malaysia (UPM) perlu memanfaatkan kehidupan kampus untuk membina kreativiti dan mendapat pendedahan bagi menghadapi alam pekerjaan.
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di CPC UPM pada 09 Mac 2012
99 Pelajar UPM raih tempat kedua pertandingan Esei Accenture Asia Pacific Oil & Gas
Pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM), Saw Ting Yik mendapat tempat kedua dalam pertandingan 2012 Accenture Asia Pacific Oil & Gas Forum Essay Competition baru-baru ini...
oleh Marina Ismail

Dirakam di upm pada 06 Mac 2012
100 Graduan pertanian UPM pemimpin isu sektor pertanian negara masa depan
Pertumbuhan industri pertanian di Malaysia memerlukan graduan pertanian yang berkualiti bagi memimpin isu-isu mengenai sektor pertanian kepada generasi masa depan.
oleh Marina Ismail

Dirakam di Fakulti Pertanian pada 01 Mac 2012
101 1,351 guru pelajar baharu daftar PJJ UPM-KPM
Seramai 1,351 pelajar baharu Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam kalangan guru telah mendaftar sebagai pelajar Bacelor Pendidikan, (Pendidikan Sekolah Rendah) dengan kepujian, Mod Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) di bawah program pensiswazahan guru UPM-Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) di sini...
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di KSM pada 29 Februari 2012
102 UPM raih 6 emas MTE 2012
Universiti Putra Malaysia (UPM) mendapat pengiktirafan di peringkat kebangsaan apabila meraih 6 pingat emas, 8 perak dan 14 gangsa di pameran Malaysia Technology Expo (MTE) 2012.
oleh Marina Ismail

Dirakam di MTE pada 27 Februari 2012
103 UPM tingkat kualiti penyelidikan sains dan teknologi makanan
Fakulti Sains Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) akan meningkatkan kualiti penyelidikan dalam bidang sains dan teknologi makanan dengan kerjasama syarikat Det Norske Veritas Sdn. Bhd. (DNV).
oleh Noor Azreen Awang

Dirakam di FSTM pada 26 Februari 2012
104 STEDEX 2011
Fakulti Rekabentuk dan Senibina (FRSB), Universiti Putra Malaysia (UPM) mempamerkan 60 artifak pameran berindeks berkaitan isu persekitaran dan rekabentuk mapan yang dikenali sebagai Stedex’ 11.
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di FRSB UPM pada 23 Februari 2012
105 UPM lancar kempen kesedaran Bandar Biomas Serdang
Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan Kempen Kesedaran Bandar Biomas Serdang untuk masyarakat Serdang...
oleh Mohd Azreen Awang

Dirakam di FKEJUT pada 22 Februari 2012
106 Empat atlet Sukan SEA FSKTM dirai
Empat atlet negara yang merupakan pelajar Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) Universiti Putra Malaysia (UPM) diraikan dalam majlis penghargaan kerana kecemerlangan pada Sukan SEA 2011 Indonesia bulan lalu.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di FSKTM pada 21 Februari 2012
107 ASPer anjur pertandingan masakan
Pusat Asasi Sains Pertanian (ASPer) telah menganjurkan program Asasi Grandmaster Chef yang merupakan aktiviti team building berbentuk pertandingan masakan dan latihan amali untuk staf dan pelajarnya.
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM pada 27 Januari 2012
108 Program GE lahir usahawan siswazah berimpak tinggi
Universiti Putra Malaysia (UPM) bakal melahirkan 16 usahawan siswazah berimpak tinggi menerusi Program Keusahawanan Siswazah (GE) dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC).
oleh Mohd Hasrul Hamdan

Dirakam di Fakulti Pertanian pada 23 Januari 2012
109 Kolagen kulit ikan tilapia untuk kosmetik dan kesihatan
Kolagen kulit ikan tilapia untuk kosmetik dan kesihatan
oleh Azreen Awang

Dirakam di UPM Serdang Selangor pada 07 Disember 2011
110 International Conference on Tropical Forest amidst Climate Change and Globalization (TFGCC) 2011
International Conference on Tropical Forest amidst Climate Change and Globalization (TFGCC) 2011
oleh Azreen Awang

Dirakam di TFGCC 2011 pada 29 November 2011
111 SMK Putrajaya Presint 16 (1) Johan KEMPAS 2011
SMK Putrajaya Presint 16 (1) Johan KEMPAS 2011
oleh Marina Ismail

Dirakam di KEMPAS 2011 pada 26 November 2011
112 Dr. Tee Tuan Poy menang emas BioMalaysia
Dr. Tee Tuan Poy menang emas BioMalaysia
oleh Dr. Tee Tuan Poy

Dirakam di BioMalaysia 2011 pada 23 November 2011
113 UPM - Mitsubishi Corporation aktif pulihara hutan 2 dekad
UPM - Mitsubishi Corporation aktif pulihara hutan 2 dekad
oleh Hasrul Hamdan

Dirakam di Hutan Simpan Ayer Hitam pada 10 November 2011
114 Generasi muda jangan pilih kerja - Tun Dr. Mahathir
Tun Dr. Mahathir sedang beramah mesra dengan pelajar OKU
oleh Marina Ismail

Dirakam di Dewan Besar UPM pada 09 November 2011
115 UPM bolot 5 Anugerah Akademik Negara
UPM bolot 5 Anugerah Akademik Negara
oleh Marina Ismail

Dirakam di Putra World TradeCentre pada 10 Oktober 2011
116 Tenaga solar UPM untuk membudaya penggunaan tenaga berhemah
Tenaga solar UPM untuk membudaya penggunaan tenaga berhemah
oleh Azreen Awang

Dirakam di UPM Serdang Selangor pada 26 Ogos 2011
117 UPM Cipta Sistem Bioreaktor Tingkat Benih Orkid
Ketua Penyelidik Prof. Dr. Maziah Mahmood dari Jabatan Biokimia, Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul (FBSB), Universiti Putra Malaysia (UPM) sedang menunjukkan hasil penemuan beliau.
oleh Azreen Awang

Dirakam di Institiut Biosains UPM pada 23 Ogos 2011
Kegunaan Akhbar
Capaian Media & Akhbar »
SUMBER MEDIA
» Berita Penyelidikan
» Berita Kampus
» Kenyataan Akhbar
» Direktori Kepakaran
» Keratan Akhbar
» Aktiviti Akan Datang
» Gambar
» Video
PERHUBUNGAN MEDIA
Khairul Anuar Muhamad Noh
Ketua Seksyen Komunikasi Korporat
+603.8946.7469/6003/6130
Hantar e-mel kepada saya!
BADAN EDITORIAL KAMI
Berita Penyelidikan
Teknologi tinggi, kreativiti boleh semarakkan kembali kegunaan buluh
23 Januari 2014
Berita Kampus
Pameran Pendidikan Asasi 2014 bantu pelajar peroleh maklumat program diminati
27 Mac 2014
Kenyataan Akhbar
Asasi Education Fair beri peluang pelajar teroka bidang pengajian di UPM
23 Februari 2015
Keratan Akhbar
Nasron Guna 1001 Helah Plkat Mastura
01 Mac 2015
Portal Berita UPM v 1.2.2 by MarComm©2011